کودکان نیز مانند بزرگسالان از بیماری آسم در امان نیستند و ممکن است به این بیماری دچار شوند. اما نکته اینجاست که کودکان با چالشها و دشواریهای خاصی روبهرو هستند که میتواند سبب بروز تنگی نفس و اختلال در زندگی روزمرهشان شود.در حال حاضر، آسم شایعترین بیماری مزمن جدی در کودکان جهان است. در این مطلب با یکدیگر علل و علائم آسم کودکان را بررسی خواهیم کرد.
آسم نفس کودکم را بند آورده!
در آسم کودکان، شُشها و مجاری تنفسی که نفس را به ششها میرسانند، اگر در معرض مادهی محرک مانند ویروس سرماخوردگی یا گرده گیاهان قرار گیرند به راحتی دچار التهاب میشوند.آسم در کودکان با علائم آزاردهندهای همراه است و کودک را در ورزش، بازی، خواب و مدرسه با مشکل روبهرو میکند. آسم کودکان با آسم بزرگسالان به لحاظ بیماری تفاوتی ندارد، اما چالشهای کودکان بسیار متفاوت و گاهی منحصر به فرد است تا حدی که آسم در بین علل مراجعهی کودکان به اورژانس، بستری شدن و غیبت از مدرسه، رتبهی نخست را به خود اختصاص داده است.متأسفانه بیماری آسم مانند سرماخوردگی قابل درمان نیست.
به گفته پزشک متخصص اطفال فقط میتوانیم با دارو و درمان مناسب علائم آسم را در کودکان کنترل کنیم؛ کودکانی که در بزرگسالی هم باید علائم آسم را تحمل کنند. یادمان باشد کنترل علائم بسیار مهم است و از پیشروی و وخامت بیشتر وضع ششها و مجاری تنفسی پیشگیری میکند.
علائم آسم کودکان کدام اند؟
نشانهها و علائم آسم کودکان بهشرح زیر هستند:
- سرفههای مداوم که با خوابیدن، ورزش، هوای سرد یا ابتلای کودک به عفونت ویروسی بدتر میشوند.
- بیرون دادن نفس (بازدم) همراه با صدای سوت یا خسخس
- کم آوردن نفس (تنگی نفس)
- احساس سنگینی و گرفتگی در قفسه سینه
آسم در کودکان میتواند علائم زیر را هم بهدنبال داشته باشد:
- کیفیت بد خواب بهدلیل تنگینفس، سرفه یا خسخس
- حملات سرفهای متعدد که با سردی هوا یا سرماخوردگی بدتر میشود.
- تأخیر در بهبودی پس از عفونت تنفسی
- نفسنفس زدن زیاد که مانع بازی و ورزش کودک میشود.
- خستگی که شاید به دلیل کیفیت بد خواب باشد.
باید یادآوری کنیم که علائم آسم به نوع آن بستگی دارد. کودکانی که آسم دارند لزوماً همه علائم بالا را تجربه نمیکنند. به علاوه، رویت شدن یکی از این علائم نیز نشانهی ابتلا به آسم نیست. با همهی این توضیحها، بهتر است از این علائم به سادگی نگذریم.
آمارها نشان میدهد، هماکنون آسم شایعترین بیماری مزمن در کودکان است. همچنین تحقیقات بر روی بیماری آسم و آلرژی نشان میدهد که فقدان آموزش والدین، در صدر علل بستری شدن کودکان دچار آسم شدید در بیمارستان بوده است.
تشخیص آسم کودکان زیر ۶ سال
تشخیص آسم کودکان کار دشواری است و تست تشخیص منحصر به فردی برای آن وجود ندارد. با این وجود، توجه به خسخس سینه در تشخیص آن موثر است. سرفه و خسخس سینه را میتوان به دو گروه تقسیم کرد که دانستن نوع آن به تشخیص آسم توسط متخصص اطفال کمک میکند:
۱) سرفه و خسخس عودکننده به دنبال عفونتهای ویروسی دستگاه تنفسی بیشتر در شیرخواران و کودکان قبل از سنین مدرسه دیده میشود. بین سرماخوردگیها سرفه و خسخس خوب میشود. با شواهدی از استعداد آلرژی (اگزما، حساسیت فصلی و آلرژی غذایی) در خود و خانوادهشان همراه نیست. حداکثر تا سن 12 سالگی از بین میرود.
۲) سرفه و خسخس عودکننده بدون ارتباط با عفونتهای ویروسی دستگاه تنفسی اغلب در سنین قبل از مدرسه آغاز میشوند. دارای شواهد استعداد آلرژی (اگزما، رینیت آلرژیک و آلرژی غذایی) در خود یا خانواده هستند. در فاصله بین حملات خوب نمیشوند و باقی میمانند. با احتمال بیشتر تا سنین نوجوانی و بزرگسالی وجود دارد.
باید توجه داشت تشخیص قطعی آسم کودکان توسط متخصص کودکان بر اساس پیگیری مکرر بالینی و با رد سایر علل صورت میگیرد. در این سنین به دلیل عدم توانایی کودک، سنجش عملکرد ریوی امکانپذیر نیست.
مطب دکتر بهروز سلطانی متخصص کودکان و نوزادان آماده ارائه کلیه خدمات پزشکی کودکان و نوزادان دلبند شما جهت دریافت خدمات معاینه زردی، چک آپ دوره ای و انواع جراحی سرپایی ختنه، سرم تراپی با شماره های ۰۲۱۶۶۹۱۲۹۸۵ – ۰۲۱۶۶۹۱۳۰۱۴ در تماس باشید.
بدون دیدگاه