پیشگیری و درمان قطعی زردی نوزادان

درمان زردی نوزاد

پیشگیری و درمان قطعی زردی نوزاد

زردی نوزاد به علت های مختلفی ایجاد می شود. انتخاب روش رفع زردی نوزاد به علت زردی، سطح بیلی روبین و سن نوزاد بستگی دارد. زردی خفیف به صورت طبیعی از ۱ هفته تا ۱۴روز با دفع تدریجی بیلی روبین توسط بدن از بین می رود. زردی در نوزادانی که زردی شیردهی دارند با افزایش دفعات شیردهی توسط مادر از بین می رود. اگر شیر مادر به اندازه کافی به نوزاد نرسد پزشک باید برای نوزاد شیر خشک تجویز کند. برای رفع موارد جدی تر زردی نوزاد، درمان باید در کوتاه ترین زمان ممکن شروع شود.

نکته مهم

اگر نوزادتان زردی دارد که از بین نمی رود حتما با پزشک متخصص نوزادان تماس بگیرید. نوزادانی که زردی شان بیشتر از ۲ هفته طول می کشد برای بررسی دیگر علائم به آزمایش های بیشتری نیاز دارند. این علت ها شامل عفونت ها، مشکلات دستگاه کبدی و صفراوی، متابولیسم و ژن ها می شود.

 

درمان زردی نوزاد چیست؟

بیمارستان بیش از 72 ساعت پس از زایمان، بیشتر مادران و نوزادان را ترخیص می کند. برای والدین بسیار مهم است که چند روز پس از تولد نوزادان خود را برای معاینه بیاورند زیرا سطح بیلی روبین بین 3 تا 7 روز پس از تولد به اوج خود می رسد.

روش های مختلف درمان نوزادان مبتلا به زردی به شرح زیر است:

  • مصرف مایعات

از دست رفتن مایعات در بدن باعث افزایش سطح بیلی روبین در خون می شود. درمان کم آبی بدن باعث دفع بیلی روبین از راه ادرار و مدفوع می شود.

  • فتوتراپی

درمان قطعی زردی فوتوتراپی یا همان نور درمانی است. یعنی قرار دادن پوست نوزاد در معرض نوع خاصی از نور آبی که باعث تبدیل بی لیروبین به ایزومرهای غیرسمی و قابل دفع می شود. حداکثر جذب نور توسط بیلی روبین در طیف ۴۲۰ تا ۴۷۰ نانومتر از نور آبی است که بدین منظور از لامپ های خاصی با فاصله مشخص استفاده می شود لذا از قرار دادن نوزاد در معرض لامپ های مهتابی معمولی اجتناب نمایید.

  • پتوی فیبر نوری

یک گزینۀ دیگر درمان نوزادان مبتلا به زردی پیچیدن نوزاد در یک پتوی فیبر نوری به نام بیلی‌بلنکت یا بیلی‌پد است. با داشتن نسخه از پزشکتان،‌ شاید بتوانید یکی از این پتوها را تهیه کنید و نوزاد را با دستور و اجازۀ پزشکتان در خانه درمان کنید.

  • تعویض خون

در مواردی که زردی بسیار شدید باشد ممکن است پزشک متخصص نوزاد ناچار به تعویض خون نوزاد شود. امروزه با فراگیر شدن دستگاه های فوتوتراپی و مراجعه سریع تر والدین به دلیل افزایش سطح آگاهی موارد انجام تعویض خون خیلی کمتر شده است.

  • ایمونوگلوبولین داخل وریدی (IVIg)

در این روش ایمونوگلوبین از طریق رگ به نوزادانی که زردی نا هم خوانی گروه خونی دارند و یا مواردی که روشهای دیگر درمان بر آن اثر بخش نبوده است تجویز می شود. IVIg آنتی بادی هایی را که بر روی گلبول های قرمز خون اثر می گذارد را متوقف می کند و نیاز به انتقال خون را کاهش می دهد.
از قطره بیلی ناستر یا قطره زردی نوزاد هم می توانید با مشورت پزشک برای درمان زردی نوزاد استفاده کنید.
از نظر علمی تاثیر موادی مانند ترنجبین، شیرخشت یا داروهای موسوم به قطره زردی در پیشگیری یا درمان قطعی زردی نوزاد ثابت نشده ولی به لحاظ تئوریک هر چیزی که باعث افزایش کار سیستم گوارش و دفع مدفوع شود ممکن است در کاهش زردی موثر باشد اما تاثیر آنها به حدی نیست که بتوان بعنوان یک روش موثر یا قطعی روی آنها حساب کرد.

تشخیص زردی نوزاد توسط متخصص نوزادان
مطالعه

 

درمان زردی نوزاد با دستگاه

 

یادتان باشد خودسرانه و بدون نظر بهترین متخصص زردی نوزاد خودتان اقدام به درمان زردی نوزاد نکنید.

 

آیا فوتوتراپی در منزل و اجاره دستگاه زردی نوزاد علمی است؟

بله طبق رفرنسهای تخصصی طب کودکان وقتی میزان زردی نوزاد دو تا سه واحد از حد بستری در بیمارستان کمتر باشد می توان فوتوتراپی را در منزل از طریق اجاره دستگاه زردی نوزاد انجام داد. برای فوتوتراپی در منزل و اجاره دستگاه زردی نوزاد ابتدا لازم است مطمئن باشید زردی نوزاد از حد قابل کنترل در منزل بالاتر نیست که تشخیص این موضوع با پزشک اطفال است. سپس باید دستگاهی استاندارد داشته باشید دستگاه غیر استاندارد می تواند باعث آسیب به پوست نوزاد شود یا درصورت عدم کیفیت مناسب لامپ ها به کاهش زردی کمکی نکند. مدتی که لازم است تا زردی کاهش یابد را نیز پزشک مشخص می کند و مجددا میزان زردی چک می شود و اگر به حد کافی پایین بود فوتوتراپی پایان می یابد. گرچه این به معنی آن نیست که قطعا دوباره زردی بالا نخواهد رفت لذا حداقل تا ۱۵ روزگی همچنان باید به ظاهر نوزاد از نظر عود احتمالی زردی دقت کنید.

راه های پیشگیری از زردی نوزاد چیست؟

تنها راه علمی شناخته شده طی روزهای اول تغذیه مکرر با شیر مادر (و در صورت کمبود آن شیرخشک البته بدون استفاده از شیشه) می باشد. ابتدا باید اطمینان حاصل کنید که کودک شما از طریق شیر مادر تغذیه کافی دارد. تغذیه 8 تا 12 بار در روز نوزاد در چند روز اول، کمبود آب در بدن کودک را تضمین می کند و به بیلی روبین کمک می کند تا سریعتر از بدن او عبور کند.
اگر به کودک خود شیر نمی دهید با شیر خشک کودک خود را شیر دهید، لازم است که در هفته اول هر 2 تا 3 ساعت شیرخشک به کودک خود بدهید. اگر نوزادتان شیر مادر نیز دریافت می کند و نگران هستید که شاید شیر مادر کافی نباشد می توانید با مشورت پزشک از شیر خشک به عنوان غذای کمکی استفاده کنید.

زردی نوزاد چیست؟ شیوع زردی در نوزادان چقدر است؟
مطالعه

چه غذاهایی برای زردی مضر است؟

  • اگر سطح زردی نوزادتان خیلی بالا نیست می توانید با رعایت بعضی دستورات غذایی و مشورت با پزشک به فرایند درمان زردی نوزاد کمک کنید.
  • به نوزاد تا ۶ ماه اول تولد هیچ ماده غذایی به جز شیر نباید خورانده شود.
  • مادر نوزاد باید از غذاهایی که طبع گرم دارند خیلی کم استفاده کند.
  • بجای استفاده از این نوع غذاها، مادر می تواند از غذاهای با طبع سرد و معتدل استفاده نماید.
  • استفاده از غذاهایی که طبع معتدلی دارند مانند مواردی که در بالا ذکر شد در روزهای آخر بارداری ممکن است احتمال این بیماری را کم کند.
  • استفاده از مایعات بیشتر در روزها و هفته های آخر بارداری، برای رفع زردی نوزاد کمک کننده است.

 

مطب دکتر بهروز سلطانی متخصص کودکان و نوزادان آماده ارائه کلیه خدمات پزشکی کودکان و نوزادان دلبند شما جهت دریافت خدمات معاینه زردی، چک آپ دوره ای و انواع جراحی سرپایی ختنه، سرم تراپی با شماره های ۰۲۱۶۶۹۱۲۹۸۵ – ۰۲۱۶۶۹۱۳۰۱۴ در تماس باشید.

 

5/5 - (4 امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *